Free cookie consent management tool by TermsFeed Návštěva u partnerů projektu LIFE v Polsku – Moravskoslezské energetické centrum, p. o.

Návštěva u partnerů projektu LIFE v Polsku

10. 6. 2024 / Novinky

Pro naši práci je klíčové čerpat inspiraci a zkušenosti od kolegů jak z domova, tak ze zahraničí.

Díky výborným vztahům s kolegy z úřadu Slezského vojvodství a Główny Instytut Górnictwa – Państwowy Instytut Badawczy jsme společně s dalšími partnery integrovaného projektu LIFE COALA (https://mskec.cz/projekty/) získali během dvoudenní návštěvy 4. až 5. 6. 2024 mnoho cenných poznatků týkajících se přizpůsobení se změnám klimatu v městských sídlech.

Zástupci města Katowice nám představili svůj strategický přístup k problematice klimatické odolnosti a ukázali konkrétní projekty realizované ve městě. Navštívili jsme bývalou hornickou čtvrť Katowice Nikiszowiec, která se z dříve vyloučené lokality proměnila v atraktivní oblast pro investice do bydlení s bohatým komunitním životem.

Pro nás velmi zajímavou částí exkurze, vzhledem k našemu kraji coby uhelnému regionu, byla návštěva bývalého dolu Wieczorek, který bude přeměněn na centrum vývoje her s e-sport arénou pro 2 tisíce diváků. Zajímavá byla i modulární novostavba pasivního obecního bytového domu a pasivní stavba v EuroParku, kde sídlí výzkumné centrum a další firmy s celkovým počtem 500 zaměstnanců.

Návštěvu Polska jsme zakončili setkáním se starostou malebného města Mikołów, kde jsme diskutovali o ozelenění veřejných ploch a efektivním využívání dotací.

www.lifecoala.cz

www.miseklima.cz

Potřebujete se na něco zeptat? Jsme tady pro vás.

info@mskec.cz
Úvod